Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 5 łyżek mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 cebule
- 100 g słoniny
- 200 g wędzonego boczku
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości, odlewamy 1 szklankę wody (zachowujemy).
Do ziemniaków wsypujemy mąkę, gotujemy jeszcze kilka minut, ubijamy na gładką masę. Jeśli masa będzie za sucha (zależne to jest od rodzaju ziemniaków), wtedy dolewamy wodę z gotowania (odrobinę)
Posiekaną cebulę podsmażamy razem z pokrojonym w kostkę boczkiem i słoniną.
Prażuchę nakładamy łyżką na talerze, tworząc kluski (najlepiej robić to dwiema łyżkami) i polewamy omastą.
źródło: http://smaker.pl/przepis-prazucha,120164,gregorhspeed.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz