sobota, 28 stycznia 2017

niemieckie placuszki serowe

Dania główne

Składniki

  • 150g twarogu
  • 400g ziemniaków
  • 3-4 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie

 
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowane należy odparować i przestudzić.
Następnie jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę (ja ugotowałam dzień wcześniej więcej na obiad i przed robieniem placuszków je odgrzałam)
Dodajemy twaróg, cukier, proszek do pieczenia, jajko, mąkę oraz skórkę z cytryny i zagniatamy w misce jednolite ciasto. Kiedy ciasto będzie wyrobione, wilgotnymi dłońmi odrywamy po kawałku i formujemy małe placuszki, lekko je spłaszczając.
Smażymy na sklarowanym maśle na rumiano z obu stron. Po usmażeniu osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
źródło: https://wordpress.com/post/wedrowiecstary.wordpress.com/4136

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz