Składniki
- filet z łososia
- cytryna
- śmietana 18% lub jogurt naturalny
- ząbek czosnku
- koperek
- sól, pieprz
Przygotowanie
Fileta z łososia dzielimy na mniejsze kawałki i odcinamy skórę. Następnie skrapiamy solidnie sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20 min, w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia.
W czasie kiedy łosoś nam się piecze przyrządzamy sos śmietanowo-koperkowy. Do jogurtu naturalnego albo małej śmietany dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę a następnie posiekany koperek. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy.
Łososia wyjmujemy polewamy sosem i podajemy z ziemniaczkami, fasolką, z czym kto lubi
źródło: http://smaker.pl/przepis-losos-w-sosie-smietanowo-koperkowym,120119,habibichi.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz