Składniki
- 5 średnich ziemniaków
- 250 g sera białego tłustego
- 2 mniejsze cebule
- 1 laska kiełbasy wiejskiej
- olej
- oliwa
- 1/5 kg mąki tortowej
- 3/4 szklanki gorącej wody (z kranu)
- Sól
- Pieprz
- łyżka masła
Przygotowanie
FARSZ:
Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i robimy puere.
Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i robimy puere.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy cebulkę. Kiełbasę kroimy w kosteczkę i dorzucamy do patelni - smażymy do momentu, aż kiełbasa się rozpadnie.
Kiełbasę z cebulką przekładamy do ziemniaków. Dodajemy również rozgnieciony widelcem biały ser. Farsz starannie mieszamy, na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku
.CIASTO:
Do miski wsypujemy 1/5 kg mąki, dodajemy szczyptę soli oraz 4 łyżki oleju i 4 łyżki oliwy. Wlewamy gorącą wodę i zagniatamy ciasto. Powinno mieć konsystencję plasteliny. W razie potrzeby podsypujemy mąką lub podlewamy gorącą wodą. Ciasto dzielimy nożem na 4 części i wkładamy z powrotem do miski i przykrywamy ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Odstawiamy na ok. 10 min, żeby było bardziej plastyczne.
Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy po 1 kawałku ciasta. Za pomocą dużego kieliszka wykrawamy kółka. W środek kółek wkładamy farsz (ok. pół łyżeczki) i zaklejamy boki (dwukrotnie - tam i z powrotem). Następnie dociskamy boki widelcem, żeby bardziej dokładnie się skleiło - przy okazji otrzymamy ładny wzorek.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie. Po tym, jak wypłyną, czekamy ok 2 min. Aby nie przykleiły się do talerza, talerz możemy posmarować olejem (ja robię to za pomocą pędzelka).
Na patelni, na której wcześniej smażyliśmy kiełbasę z cebulką wrzucamy pokrojoną w drobną kosteczkę drugą cebulę. Przysmażamy na złoto.
Pierogi dekorujemy cebulą, możemy podawać też z kwaśną śmietaną.
źródło: http://smaker.pl/przepis-pierogi-ruskie-z-kielbasa,120056,agnieszkacrow.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz