środa, 4 stycznia 2017

Kaczka z buraczkami i kluskami śląskimi

Dania główne

Składniki

  • 2 udka/nóżki z kaczki
  • 3 średnie ziemniaki
  • ok 1 łyżki mąki ziemniaczanej (dokładna ilość podana w przepisie)
  • 1 jajko
  • 1/2 kostki masła
  • Olej
  • sól
  • Pieprz
  • słoik buraczków zasmażanych

Przygotowanie

 
  1. Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kosteczkę (żeby szybciej nam się ugotowały) i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy i robimy z nich puere.
  2. Ziemniaki ugniatamy na dnie garnka, by powstała z nich równa powierzchnia. Następnie dzielimy je nożem na 4 części. Jedną z części wyjmujemy łyżką i to miejsce uzupełniamy mąką ziemniaczaną. Dodajemy wyjętą wcześniej 1 część ziemniaków, 1 jajko, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Dzielimy ciasto na 3 części. Z każdej formujemy wałek i tniemy go na kwadraciki. Z nich formujemy kuleczki a w środku każdej z kuleczek palcem robimy dziurkę. Przekładamy je na papierowy ręcznik.
  3. Udka z kaczki przyprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy olej na patelni i na gorącym oleju układamy kaczkę (skórą do dołu). Patelnię przykrywamy, zmniejszamy ogień i smażymy z obu stron, aż wytopi się z niej tłuszcz - łącznie około 20 minut. Gdy kaczka będzie gotowa, przekładamy ją na talerz i owijamy folią aluminiową, żeby odpoczęła i nie ostygła (na około 10 min).
  4. Buraczki przekładamy do garnka i dodajemy do nich łyżkę masła. Podgrzewamy cały czas mieszając, żeby się nie przypaliły.
  5. W małym rondelku rozpuszczamy pozostałe masło.
  6. Do garnka z wrząca, osoloną wodą wrzucamy kluski śląskie, mieszamy i czekamy, aż wypłyną, powiększą się i staną bardziej pulchne. Dla pewności możemy wyjąć jednego i spróbować - jeśli nie czuć mąki, tzn. że są już gotowe.
  7. Wyjmujemy kaczkę z folii i układamy na talerzu. Obok kaczki kładziemy buraczki i kluski śląskie. Dziurki kluseczek wypełniamy roztopionym masełkiem.
źródło: http://smaker.pl/przepis-kaczka-z-buraczkami-i-kluskami-slaskimi,119916,agnieszkacrow.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz