środa, 11 stycznia 2017

Gulasz z kapustą


Składniki

  • 1/2 kg karkówki wp
  • 60 g słoniny
  • 2 duże cebule
  • 30 g mąki
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku

Przygotowanie

 
Słoninę kroimy w kostkę i wytapiamy tłuszcz( nie do końca ). Następnie dodajemy posiekaną cebulę, podsmażamy kilka minut, cały czas mieszając.

Do cebuli dodajemy pokrojone w kostkę mięso, często mieszamy, aby się przysmażyło. Gdy się zrumieni, wsypujemy mąkę, zasmażamy i rozprowadzamy w 200 ml wody, paprykę, kminek, solimy ( wg uznania ) i dusimy pod przykryciem na małym ogniu.

W tym samym czasie w osobnym garnku gotujemy kapustę. Kiedy będzie prawie miękka, dodajemy do mięsa (nie może być za wiele wody) i dusimy do jej miękkości.

Podajemy z ziemniakami.
źródło: http://smaker.pl/przepis-gulasz-z-kapusta,120041,gregorhspeed.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz