poniedziałek, 30 stycznia 2017

Waniliowe pączusie

Desery

Składniki

  • 125 ml mleka
  • 100 g masła
  • 500 g mąki
  • 1 opakowanie suszonych drożdży (7g)
  • 8 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 krople aromatu waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 żółtko`
  • 750 g oleju kokosowego

Przygotowanie

 
Mleko podgrzać, rozpuścić w nim masło. Mąkę wymieszać z drożdżami. Do ciepłego mleka dodać mąkę, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy, aromat, sól, jajka i żółtko. Zagnieść jednolite ciasto. Ciasto przełożyć do miski. Ścierkę kuchenną namoczyć w gorącej wodzie, wyżąć i przykryć miskę z ciastem. Odstawić na ok. 60 min., aż ciasto podwoi swoją objętość.
Ciasto posypać mąką, ponownie zagnieść. Formować małe kulki (2-3 cm średnicy), układać na papierze do pieczenia. Przykryć ścierką (suchą) i odstawić na 20 minut.
Olej podgrzać w wysokim garnku. Wkładać pączki i smażyć za złotobrązowy kolor, często obracając. Wyciągać łyżką cedzakową i obtaczać w pozostałym cukrze. Studzić na kratce.
źródło: http://smaker.pl/przepis-waniliowe-paczusie,123185,monialubi.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz