Składniki
- 125 ml mleka
- 100 g masła
- 500 g mąki
- 1 opakowanie suszonych drożdży (7g)
- 8 łyżek cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 krople aromatu waniliowego
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1 żółtko`
- 750 g oleju kokosowego
Przygotowanie
Mleko podgrzać, rozpuścić w nim masło. Mąkę wymieszać z drożdżami. Do ciepłego mleka dodać mąkę, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy, aromat, sól, jajka i żółtko. Zagnieść jednolite ciasto. Ciasto przełożyć do miski. Ścierkę kuchenną namoczyć w gorącej wodzie, wyżąć i przykryć miskę z ciastem. Odstawić na ok. 60 min., aż ciasto podwoi swoją objętość.
Ciasto posypać mąką, ponownie zagnieść. Formować małe kulki (2-3 cm średnicy), układać na papierze do pieczenia. Przykryć ścierką (suchą) i odstawić na 20 minut.
Olej podgrzać w wysokim garnku. Wkładać pączki i smażyć za złotobrązowy kolor, często obracając. Wyciągać łyżką cedzakową i obtaczać w pozostałym cukrze. Studzić na kratce.
źródło: http://smaker.pl/przepis-waniliowe-paczusie,123185,monialubi.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz