Składniki
- 2 małe ząbki czosnku
- 4 filety z sardeli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki bulionu warzywnego
- 2 łyżki octu balsamico
- 2 łyżki soku cytrynowego
- łyżeczka łagodnej musztardy
- pieprz
- 1 łyżka świeżo posiekanej pietruszki
- 9 łyżek świeżo startego parmezanu
- bagietka
- sól morska
- 2 zwarte główki sałaty rzymskiej
Przygotowanie
Jeden ząbek czosnku drobno pokroiłem. Filety z sardeli pokroiłem w kostkę, zmiksowałem z czosnkiem oraz oliwą, bulionem, octem, sokiem cytrynowym, musztardą, pieprzem i pietruszką.. Domieszałem 6 łyżek parmezanu.
Drugi ząbek czosnku obrałem. Kromki bułki opiekłem z obu stron na patelni wypędzlowanej olejem, mocno natarłem czosnkiem. Grzanki posoliłem, popieprzyłem i pokroiłem na kawałki.
Sałatę umyłem, odwirowałem z wody, wymieszałem z sosem. Obłożyłem kawałkami grzanek, posypałem pozostałym parmezanem.
PS: Sos do sałaty można przygotować wcześniej, w lodówce zachowa on świeżość przez dwa dni.
Drugi ząbek czosnku obrałem. Kromki bułki opiekłem z obu stron na patelni wypędzlowanej olejem, mocno natarłem czosnkiem. Grzanki posoliłem, popieprzyłem i pokroiłem na kawałki.
Sałatę umyłem, odwirowałem z wody, wymieszałem z sosem. Obłożyłem kawałkami grzanek, posypałem pozostałym parmezanem.
PS: Sos do sałaty można przygotować wcześniej, w lodówce zachowa on świeżość przez dwa dni.
źródło: http://smaker.pl/przepis-salata-po-cesarsku,119939,obserwator.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz