Składniki
- 600 g niewielkich ziemniaków
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 ogórki konserwowe
- sól
- 2 łyzki małych kaparów
- 2 łyżki jasnego octu winnego
- 4 łyżki oliwy
- pieprz
- cukier
- 1 czerwona cebula
- 200 g cieniutko pokrojonych plastrków szynki gotowanej
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
Przygotowanie
Wyszorowane ziemniaki ugotowałem w mundurkach w osolonej wodzie. Jajka obrałem ze skorupek, pociąłem wzdłuż na plasterki. Ogórki konserwowe pokroiłem w kostkę, wymieszałem z z osączonymi kaparami.
Ocet winny, oliwę, sól, pieprz i szczyptę cukru utarłem na gładki sos, wymieszałem z ogórkami i kaparami. Wystudzone ziemniaki obrałem z łupin, pokroiłem w cienkie talarki.
Obrałem cebulę i pokroiłem w cienkie krążki.
Na półmisku ułożyłem naprzemiennie plastry ziemniaków, plasterki jajek i falbanki z plasterków szynki, posypałem krążkami cebuli, szczypiorkiem, polałem sosem z ogórkami i kaparami.
Ocet winny, oliwę, sól, pieprz i szczyptę cukru utarłem na gładki sos, wymieszałem z ogórkami i kaparami. Wystudzone ziemniaki obrałem z łupin, pokroiłem w cienkie talarki.
Obrałem cebulę i pokroiłem w cienkie krążki.
Na półmisku ułożyłem naprzemiennie plastry ziemniaków, plasterki jajek i falbanki z plasterków szynki, posypałem krążkami cebuli, szczypiorkiem, polałem sosem z ogórkami i kaparami.
źródło: http://smaker.pl/przepis-salatka-ziemniaczana,120237,obserwator.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz