Składniki
- 200 ml kwasu z kiszonej kapusty
- 1 duża marchew
- 1 pietruszka
- 3 kiełbasy białe (surowe)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany 18% (słodka)
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 8 jajek przepiórczych
- majeranek
- sól, pieprz
Przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo, obieramy.
Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w talarki.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
Warzywa i kiełbasę zalewamy 1 litrem zimnej wody z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i gotujemy 20 min od momentu zawrzenia wody.
Następnie kiełbasę wyjmujemy, wlewamy sok, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
Kiełbasę kroimy na plasterki lub większe kawałki (zależne od preferencji).
Śmietanę hartujemy z niewielką ilością gorącej zupy, dodajemy do całości.
Czosnek obieramy, miażdżymy nożem, dodajemy do zupy, gotujemy kilka min nie dopuszczając do wrzenia.
Zupę podajemy z jajkami przepiórczymi.
Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w talarki.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
Warzywa i kiełbasę zalewamy 1 litrem zimnej wody z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i gotujemy 20 min od momentu zawrzenia wody.
Następnie kiełbasę wyjmujemy, wlewamy sok, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
Kiełbasę kroimy na plasterki lub większe kawałki (zależne od preferencji).
Śmietanę hartujemy z niewielką ilością gorącej zupy, dodajemy do całości.
Czosnek obieramy, miażdżymy nożem, dodajemy do zupy, gotujemy kilka min nie dopuszczając do wrzenia.
Zupę podajemy z jajkami przepiórczymi.
źródło: http://smaker.pl/przepis-barszcz-bialy-z-kuchni-kresowej,120320,gregorhspeed.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz