Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 42 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 100 g cukru
- 80 g masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- duża puszka masy makowej
Przygotowanie
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać szklankę mąki. Wymieszać i pozostawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie roztopić masło i odstawić do ostygnięcia.
Do wyrośniętego zaczynu dodać jajko, masło, cukier, sól i resztę mąki. Zagnieść ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Wyłożyć masę makową, zostawiając trochę wolnego ciasta na brzegach.
Następnie zwinąć ciasto (razem z papierem) w roladę.
Potem pokroić roladę na plastry o grubości 3 cm i poukładać je na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Zostawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ślimaczki piec ok. 20-25 minut. Po ostudzeniu można je polukrować.
źródło: http://smaker.pl/przepis-slimaczki-drozdzowe,120313,monialubi.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz