wtorek, 24 stycznia 2017

Sernik wiedeński

Desery

Składniki

  • 1 kg białego sera
  • 200 g cukru
  • 250 g masła
  • 8 jajek
  • garść migdałów
  • garść rodzynek
  • duża łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Przygotowanie

 
  1. Tortownicę o średnicy 26 cm natłuścić i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
  2. Biały ser dokładnie zemleć, najlepiej dwa razy. Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia.
  3. Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i drobno posiekać. Rodzynki zalać wrzątkiem i po kilku minutach odcedzić.
  4. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na puszystą masę (10 minut), białka ubić na sztywną pianę.
  5. Do zmielonego sera dodać kolejno żółtka, masło, cukier waniliowy i mąkę. Zmiksować krótko na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodać rodzynki, migdały i pianę z białek i wymieszać delikatnie szpatułką.
  6. Masę przełożyć do tortownicy i wstawić do piekarnika. Piec 60-70 minut. Pozostawić do ostygnięcia w piekarniku.
  7. Chłodny sernik polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
źródło: https://wordpress.com/post/wedrowiecstary.wordpress.com/4010

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz