Składniki
- 1 kg białego sera
- 200 g cukru
- 250 g masła
- 8 jajek
- garść migdałów
- garść rodzynek
- duża łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Przygotowanie
- Tortownicę o średnicy 26 cm natłuścić i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
- Biały ser dokładnie zemleć, najlepiej dwa razy. Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia.
- Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i drobno posiekać. Rodzynki zalać wrzątkiem i po kilku minutach odcedzić.
- Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na puszystą masę (10 minut), białka ubić na sztywną pianę.
- Do zmielonego sera dodać kolejno żółtka, masło, cukier waniliowy i mąkę. Zmiksować krótko na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodać rodzynki, migdały i pianę z białek i wymieszać delikatnie szpatułką.
- Masę przełożyć do tortownicy i wstawić do piekarnika. Piec 60-70 minut. Pozostawić do ostygnięcia w piekarniku.
- Chłodny sernik polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
źródło: https://wordpress.com/post/wedrowiecstary.wordpress.com/4010
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz