Składniki
- Ziemniaki 25 dag
- Jajo kurze 1 szt
- mąka 2 łyżki
- Marchew 2 szt
- cebulka dymka 1 szt
- Masło 1 łyżka
- sól i pieprz do smaku
- Gałka muszkatołowa do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić i dokładnie utłuc. Dodać żółtko jajka, mąkę i przyprawy do smaku. Marchewkę obrać, drobno zetrzeć i poddusić na maśle razem z pokrojoną dymką. Połączyć z masą ziemniaczaną i sztywno ubitą pianą z białka jajka. Rozgrzać olej i kłaść łyżką małe placuszki i smażyć z obu stron na złoto. Jako dodatek polecam sałatkę pomidorowo- cebulową.
źródło: http://smaker.pl/przepis-racuszki-ziemniaczane-z-marchewka,120227,tradycyjna-kuchnia.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz