Sfermentowane produkty są niezwykle wartościowe pod względem odżywczym, ponieważ zawierają składniki nieobecne nigdzie indziej.
Korzyści z jedzenia kiszonej kapusty:
Poprawia trawienie
– kapusta kiszona ma wysoką zawartość błonnika, który przeciwdziała zaparciom i wzdęciom, pomaga w usuwaniu toksyn oraz zapobiega rozwojowi takich chorób jak rak jelita grubego i żołądka.
Dodaje energii
– kiszona kapusta jest bogata w żelazo, które podnosi nasz poziom energii, przyspiesza krążenie i podkręca metabolizm. Dzięki niemu nie grozi nam anemia, przeciwdziała też bólom głowy i przemęczeniu.
Wspomaga układ odpornościowy
– dzięki wysokiej zawartości witaminy C zwiększa się nasza odporność na choroby. Witamina C przyspiesza również regenerację komórek oraz sprzyja wytwarzaniu białych krwinek, a także wzmaga produkcję kolagenu – ważnego dla naszych narządów wewnętrznych oraz skóry.
Wzmacnia kości
– znaczne ilości witaminy K w kiszonej kapuście poprawiają stan naszych kości, witamina K bierze udział w syntezie białka, które demineralizuje nasze kości, w ten sposób zapobiegając osteoporozie.
Zwalczanie infekcji
– obecne w kapuście przeciwutleniacze działają przeciwzapalnie. Dlatego spożywanie kapusty kiszonej zmniejsza bóle oraz łagodzi stany zapalne w naszym organizmie.
Chroni przed nowotworami
– badania sugerują, że obecne w kapuście przeciwutleniacze potrafią niszczyć w naszym organizmie wolne rodniki, które potrafią doprowadzić do procesów nowotworowych.
Wzmacnia serce
– zawarty w kapuście błonnik sprzyja też zdrowiu naszego serca, ponieważ obniża poziom cholesterolu, dzięki czemu nasz układ sercowo-naczyniowy pozostaje w dobrej formie na długo.
Poprawia wzrok i stan skóry
– dzięki witaminie A kiszona kapusta chroni w naszych oczach plamkę żółtą i przeciwdziała rozwojowi zaćmy. Dodatkowo witamina A łagodzi podrażnienia skóry i przeciwdziała powstawaniu zmarszczek.
źródło: http://www.lolmania.pl/lol/41101/kapusta-skuteczna-bron-do-walki-z-nadwaga-rakiem-i-chorobami-serca.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz