Składniki
- 1/3 szklanki bułki tartej
- 1 łyżeczka mieszanki ziół włoskich
- pół kostki serka kremowego np. typu Philadelphia (o temepraturze pokojowej)
- 1 duży ząbek czosnku przepuszczony przez praskę
- 12-16 pieczarek
- Oliwa z oliwek
- świeżo mielony pieprz i odrobina soli
- 2-3 plastry chudego boczku
- 3 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżeczka suszonych płatków ostrej papryki lub papryki w proszku
Przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do 175 C. Pieczarki oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nóżki odkrawamy i kroimy w kostkę. Podsmażamy następnie razem z czosnkiem na łyżce oliwy z oliwek. Odstawiamy do wystygnięcia na osobny talerzyk.
Kroimy boczek w kostkę. Wybieramy tylko chude kawałki,a tłuszcz odkrawamy. Podsmażamy na złoty kolor i odsączamy z tłuszczu.
Połowę bułki tartej, połowę porcji ziół włoskich,1 łyżkę parmezanu i kilka kawałków boczku odkładamy na osobny talerzyk. W miseczce mieszamy kremowy serek,resztę bułki tartej, zioła włoskie, podsmażone nóżki pieczarek, kawałki boczku, parmezan i paprykę w proszku (lub suszone płatki papryki). Mieszankę doprawiamy solą i pieprzem.
Pieczarki faszerujemy powstałą masą. Wcześniej odłożoną bułkę tartą, parmezan, zioła i boczek mieszamy. Posypujemy tymi składnikami wierzch nafaszerowanych pieczarek.
Układamy wszystkie pieczarki na wyłożonej folią aluminiową blasze i pieczemy ok. 20 minut lub do momentu aż wierzch pieczarek jest upieczony na złoto.
źródło: http://smaker.pl/przepis-faszerowane-pieczarki-z-niespodzianka,122924,codziennik-kulinarny.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz