Składniki
- 250 g mąki (używam orkiszowej)
- 125 g masła
- 1/4 łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- 3-4 łyżki lodowatej wody
- 200 g utartego sera (gouda, edamski, ementaler)
- 200 ml śmietanki 18%
- 2 spore cebule
- 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka (lub dwie papryki w dowolnym kolorze, ale nie zielone)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 2 jajka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- kilka czarnych oliwek
Przygotowanie
W rondelku roztapiamy masło, studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, mieszamy. Wlewamy stopione masło, wodę i ucieramy łyżką lub mikserem gładkie ciasto. Wylepiamy nim formę do tarty o średnicy około 26 cm i chłodzimy przez pół godziny w lodówce.
Przygotowujemy nadzienie – cebule obieramy i dzielimy na ósemki. Paprykę oczyszczoną z pestek kroimy w grube paski. Rozgrzewamy na patelni masło, wrzucamy paprykę oraz cebulę i na dużym ogniu smażymy warzywa przez 5 minut. Do miski wlewamy śmietanę , dodajemy sól, pieprz, startą gałkę oraz mąkę. Mieszamy, dodajemy starty ser i lekko ubite jajka.
Schłodzone ciasto kilkukrotnie nakłuwamy widelcem i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 12-15 minut na złoty kolor.
Na podpieczonym spodzie układamy podsmażone cebule, paprykę i czarne oliwki. Zalewamy emulsją jajeczno-serowo-śmietanową i wstawiamy do piekarnika (180 stopni) na pół godziny.
źródło: http://smaker.pl/przepis-placek-benedyktynow,119927,hajduczek-naturalnie.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz