Składniki
- 100 g mąki pszennej typ 450
- 100 g mąki pszennej typ 650
- 100 g mąki żytniej typ 720
- 30 g jogurtu naturalnego
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/4 kostki drożdży
- 225 ml. letniej wody
- 1 łyżeczka mąki, 3/4 łyżeczki cukru do zaczynu
- po łyżce stołowej ziaren sezamu, siemienia lnianego, słonecznika, dyni, płatków owsianych. Lub wg uznania
Przygotowanie
Przygotować zaczyn - cukier, mąka, pokruszone drożdże dodajemy trochę wody i ucieramy na jednolitą masę. Potem powoli dolewamy resztę wody ciągle mieszając. Tak przygotowany zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Blaszkę babkową długości ok 18 cm. smarujemy olejem i oprószamy mąką.
W misie miksera łączymy mąki, dodajemy sól, jogurt, ziarna. Wymieszać z rozczynem, wyrabiać ok. 10 min.
Przełożyć do foremki, wygładzić palcami zamoczonymi w zimnej wodzie. Posypać dowolnymi ziarnami (np czarnuszką i sezamem, lub otrębami żytnimi) i pozostawić w cieple do wyrośnięcia.
Kiedy wyrośnie piec przez 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Wyjąć i wystudzić na kratce.
Blaszkę babkową długości ok 18 cm. smarujemy olejem i oprószamy mąką.
W misie miksera łączymy mąki, dodajemy sól, jogurt, ziarna. Wymieszać z rozczynem, wyrabiać ok. 10 min.
Przełożyć do foremki, wygładzić palcami zamoczonymi w zimnej wodzie. Posypać dowolnymi ziarnami (np czarnuszką i sezamem, lub otrębami żytnimi) i pozostawić w cieple do wyrośnięcia.
Kiedy wyrośnie piec przez 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Wyjąć i wystudzić na kratce.
źródło: http://smaker.pl/przepis-chleb-pszenno-zytni,122987,wiesia-s.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz