Składniki
- Ziemniaki 1,25 dag
- bułka czerstwa 20 dag
- boczek 5 dag
- mąka pszenna 20 dag
- Mąka ziemniaczana 3 łyżki
- Piwo 1/3 szklanki
- Jajo kurze 3 szt
- Natka pietruszki
- Masło 3 łyżki
- Sól do smaku
- bułka tarta 1 łyżka
Przygotowanie
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, przestudzić i dokładnie utłuc
Bułkę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na boczku.
Następnie zmieszać z ziemniakami, jajkami roztrzepanymi, wsypać obie mąki i pietruszkę i dokładnie wyrobić masę.
Formować małe kulki i ugotować w osolonym wrzątku. Po ugotowaniu okrasić knedelki prażoną bułką z masłem lub polać dowolnym sosem
źródło: http://smaker.pl/przepis-knedle-na-piwie,120337,tradycyjna-kuchnia.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz