Składniki
- Ser ricotta - 250 g
- Jajka - 2 szt.
- Śmietana - 2-3 łyżki
- Mąka - 350 g
- Cukier puder - 1/2 szkl. + do posypania
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
- Sól - szczypta
- Wódka - 1 kieliszek (może tez być rum, whisky, spirytus - tego trunku dodajemy trochę mniej)
- Olej - do smażenia
Przygotowanie
Wszystkie składniki wkładamy do miski i dokładnie miksujemy. Ciasto jest dość kleiste, nasze pączki możemy robić więc na dwa sposoby - posypując dłonie mąką kształtujemy malutkie pączki lub możemy nakładać je na rozgrzany olej łyżką. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy bardzo mocno olej (czy olej jest odpowiednio rozgrzany sprawdzimy przez włożenie kawałka ciasta - jeżeli zacznie "syczeć" i od razu wypłynie na powierzchnię - to znaczy, że olej jest gotowy) i smażymy nasze pączki na złoty kolor z jednej i drugiej strony. Po upieczeniu odsączamy je na ręczniku papierowym, przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.
Z przepisu wyszło mi 40 mini pączków.
Z przepisu wyszło mi 40 mini pączków.
źródło: http://smaker.pl/przepis-mini-paczki-z-ricotta,123375,natalerzuagnes.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz