Składniki
- ciasto na pizzę:
- 1,5 szkl mąki +trochę do podsypania
- 2 g drożdży świeżych bądź 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 100 ml ciepłej wody
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- sos:
- mięso mielone
- pół cebuli
- 1 mała starta marchewka
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka cukru
- bazylia
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- ok 1 szklanki przecieru pomidorowego
- sól, pieprz
Przygotowanie
sos: na patelni zeszklić cebulę, dodać starta marchewkę i na minutkę przed dodaniem mięsa mielonego dodać rozniecony czosnek. Podsmażyć. Dodać przecier i koncentrat pomidorowy, łyżeczkę cukru, bazylię sól i pieprz do smaku. Gotować na małym ogniu do zgęstnienia.
Wsypać mąkę do miski; zrobić dołek wkruszyć drożdże, dodać cukier i zalać ciepłą wodą. Odstawić na ok 10 minut aż drożdże zaczną rosnąć. Dodać szczyptę soli. Ugniatać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć i zostawić. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie zagnieść.
Na papierze posypanym krupczatką uformować koło robiąc małe ranty. Położyć sos bolognese, posypać mozzarellą. Piec około 12 min w piekarniku wcześniej nagrzanym do 250 st. C.
źródło: http://smaker.pl/przepis-pizza-z-sosem-bolognese,120510,izaa-a.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz