Składniki
- 200 g boczku
- paczka łuskanego grochu (połówki)
- 100 g kiełbasy
- 4 ziemniaki
- 1 marchewka
- pół pietruszki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki majeranku
- 2 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Przygotowanie
Nalewamy wody do garnka, do której wrzucamy groch, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy przez 20 minut.
Ziemniaki kroimy w kostkę, natomiast marchewkę i pietruszkę trzemy na tarce. Do półmiękkiego grochu dodajemy warzywa. Gotujemy 15 minut.
W międzyczasie, boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w półtalarki, a cebulę siekamy. Boczek wrzucamy na suchą patelnię i podsmażamy. Nie musimy dodawać tłuszczu, gdyż smażymy w początkowej fazie boczek na bardzo małym ogniu, przez co tłuszcz w nim zawarty zmienia się w ciecz. Jeżeli boczek się nam zarumieni, wrzucamy kiełbasę i cebulę. Po osiągnięciu złotego koloru, odstawiamy patelnię z ognia.
Do warzyw i grochu dodajemy czosnek, boczek, kiełbasę i cebulę.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. W dłoniach rozetrzeć majeranek. Na koniec dodać natkę pietruszki.
Gotować całość 5-10 minut.
źródło: http://smaker.pl/przepis-grochowka-kulinarna-szkola-babci,120482,monia23.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz