piątek, 10 lutego 2017

Grochówka - kulinarna szkoła babci

Zupy

Składniki

  • 200 g boczku
  • paczka łuskanego grochu (połówki)
  • 100 g kiełbasy
  • 4 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • pół pietruszki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie

 


Nalewamy wody do garnka, do której wrzucamy groch, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy przez 20 minut.


Ziemniaki kroimy w kostkę, natomiast marchewkę i pietruszkę trzemy na tarce. Do półmiękkiego grochu dodajemy warzywa. Gotujemy 15 minut.


W międzyczasie, boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w półtalarki, a cebulę siekamy. Boczek wrzucamy na suchą patelnię i podsmażamy. Nie musimy dodawać tłuszczu, gdyż smażymy w początkowej fazie boczek na bardzo małym ogniu, przez co tłuszcz w nim zawarty zmienia się w ciecz. Jeżeli boczek się nam zarumieni, wrzucamy kiełbasę i cebulę. Po osiągnięciu złotego koloru, odstawiamy patelnię z ognia.


Do warzyw i grochu dodajemy czosnek, boczek, kiełbasę i cebulę.


Doprawić do smaku solą i pieprzem. W dłoniach rozetrzeć majeranek. Na koniec dodać natkę pietruszki.
Gotować całość 5-10 minut.
 
źródło: http://smaker.pl/przepis-grochowka-kulinarna-szkola-babci,120482,monia23.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz