sobota, 18 lutego 2017

Tort jagodowy z masą budyniową.

Desery

Składniki

  • NA BISZKOPT
  • Jajka 5 szt.
  • Cukier 5 płaskich łyżek
  • Mąka 5 łyżek
  • Pr.do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • Jagody 1l.( u mnie mrożone)
  • Budynie waniliowe z cukrem 2 op.na 1/2 l mleka
  • Galaretki z owoców leśnych 2 op.( ja dałam truskawkowe)
  • Mleko 700 ml
  • Masło 1 i 1/2 kostki

Przygotowanie

 
Biszkopt

Białka ubić na sztywno,dodać cukier i ubijać.Na końcu dać mąkę i pr.do pieczenia,zamieszać dokładnie.Dodać żółtka i delikatnie a dokładnie wymieszać.Po wierzchu posypać rozmrożonymi jagodami.
Dać do nagrzanego do 170st.piekarnika i upiec do złotego koloru.
Ugotować budynie i wystudzić.

Masło utrzeć na puch i stopniowo dodawać zimny budyń dalej ucierając.
Masę podzielić na pół.Do jednej części dodać jagody.
Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części.
Spód posmarować masą z jagodami.
Dać drugą część biszkoptu i wyłożyć masę budyniową.
Posypać po wierzchu pozostałymi jagodami i dać do lodówki.
Zimne prawie tężejące galaretki wylać na wierzch i dać do lodówki na 2-3 godz.
 
źródło: http://smaker.pl/przepis-tort-jagodowy-z-masa-budyniowa,120638,docherro.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz