Składniki
- NA BISZKOPT
- Jajka 5 szt.
- Cukier 5 płaskich łyżek
- Mąka 5 łyżek
- Pr.do pieczenia 1 płaska łyżeczka
- Jagody 1l.( u mnie mrożone)
- Budynie waniliowe z cukrem 2 op.na 1/2 l mleka
- Galaretki z owoców leśnych 2 op.( ja dałam truskawkowe)
- Mleko 700 ml
- Masło 1 i 1/2 kostki
Przygotowanie
Biszkopt
Białka ubić na sztywno,dodać cukier i ubijać.Na końcu dać mąkę i pr.do pieczenia,zamieszać dokładnie.Dodać żółtka i delikatnie a dokładnie wymieszać.Po wierzchu posypać rozmrożonymi jagodami.
Dać do nagrzanego do 170st.piekarnika i upiec do złotego koloru.
Białka ubić na sztywno,dodać cukier i ubijać.Na końcu dać mąkę i pr.do pieczenia,zamieszać dokładnie.Dodać żółtka i delikatnie a dokładnie wymieszać.Po wierzchu posypać rozmrożonymi jagodami.
Dać do nagrzanego do 170st.piekarnika i upiec do złotego koloru.
Ugotować budynie i wystudzić.
Masło utrzeć na puch i stopniowo dodawać zimny budyń dalej ucierając.
Masę podzielić na pół.Do jednej części dodać jagody.
Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części.
Spód posmarować masą z jagodami.
Dać drugą część biszkoptu i wyłożyć masę budyniową.
Posypać po wierzchu pozostałymi jagodami i dać do lodówki.
Zimne prawie tężejące galaretki wylać na wierzch i dać do lodówki na 2-3 godz.
źródło: http://smaker.pl/przepis-tort-jagodowy-z-masa-budyniowa,120638,docherro.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz