czwartek, 23 lutego 2017

Pączki drożdżowe bardzo stary i sprawdzony przepis

Desery

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej
  • 10 dag drożdży świeżych
  • 15 dag cukru
  • 0,5 l mleka
  • 7 żółtek
  • 1 całe jajko
  • 10 dag masła
  • 2 cukry waniliowe
  • szczypta soli
  • 1 kieliszek spirytusu(dzięki niemu nie wchłaniają tak oleju)
  • marmolada wieloowocowa
  • olej do smażenia+smalec
  • cukier puder do obtaczania

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od przygotowania rozczynu:
    3 łyżki mleka(ciepłego)
    1 łyżka cukru
    1 łyżka mąki
    i drożdże
    mieszamy w wysokim naczyniu i odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia(w zależności od drożdży ok 15 min),
    Żółtka i jajko,oraz cukier,szczypta soli,ucieramy mikserem na puszystą masę,
    mleko zagrzać ,żeby było ciepłe(nie gorące!),masło roztopić i lekko przestudzić,
    Do utartych jaj wsypujemy mąkę i wlewamy mleko,mieszamy,dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ,następnie dodajemy roztopiony tłuszcz,pod koniec wyrabiania dodać spirytus,wyrabiamy jeszcze ciasto aż będzie odchodziło od rąk,przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
    Gdy urośnie dwukrotnie rozwałkowujemy na grubość 1 cm,wykrajamy krążki
    nakładamy łyżeczkę marmolady najlepiej żeby była twarda(nie rozlewała się)
  2. dokładnie zlepiamy i układamy łączeniem do dołu
    i odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia
  3. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju,z dwóch stron,
    wyjmujemy na ręcznik papierowy do osączenia,
  4. i na końcu obtaczamy w cukrze pudrze-i wcinamy ile wlezie-ja uwielbiam jeszcze gorące-wtedy nie mogę się im oprzeć,ale później też są pyszne....
    spróbujcie...
źródło: http://m.smaker.pl/przepis-paczki-drozdzowe-bardzo-stary-i-sprawdzony-przepis,123873,kreatywnakasia.html?page_referer=http%3A%2F%2Fm.facebook.com%2F

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz