Składniki
- 1 kg mąki pszennej
- 10 dag drożdży świeżych
- 15 dag cukru
- 0,5 l mleka
- 7 żółtek
- 1 całe jajko
- 10 dag masła
- 2 cukry waniliowe
- szczypta soli
- 1 kieliszek spirytusu(dzięki niemu nie wchłaniają tak oleju)
- marmolada wieloowocowa
- olej do smażenia+smalec
- cukier puder do obtaczania
Przygotowanie
- Zaczynamy od przygotowania rozczynu:
3 łyżki mleka(ciepłego)
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki
i drożdże
mieszamy w wysokim naczyniu i odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia(w zależności od drożdży ok 15 min),
Żółtka i jajko,oraz cukier,szczypta soli,ucieramy mikserem na puszystą masę,
mleko zagrzać ,żeby było ciepłe(nie gorące!),masło roztopić i lekko przestudzić,
Do utartych jaj wsypujemy mąkę i wlewamy mleko,mieszamy,dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ,następnie dodajemy roztopiony tłuszcz,pod koniec wyrabiania dodać spirytus,wyrabiamy jeszcze ciasto aż będzie odchodziło od rąk,przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Gdy urośnie dwukrotnie rozwałkowujemy na grubość 1 cm,wykrajamy krążki
nakładamy łyżeczkę marmolady najlepiej żeby była twarda(nie rozlewała się) - dokładnie zlepiamy i układamy łączeniem do dołu
i odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia - Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju,z dwóch stron,
wyjmujemy na ręcznik papierowy do osączenia, - i na końcu obtaczamy w cukrze pudrze-i wcinamy ile wlezie-ja uwielbiam jeszcze gorące-wtedy nie mogę się im oprzeć,ale później też są pyszne....
spróbujcie...
źródło: http://m.smaker.pl/przepis-paczki-drozdzowe-bardzo-stary-i-sprawdzony-przepis,123873,kreatywnakasia.html?page_referer=http%3A%2F%2Fm.facebook.com%2F
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz