Składniki
- Ciasto:
- 175 g miękkiego masła
- 175 g cukru
- olejek cytrynowy
- 4 jajka
- 400 g mąki
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 5-6 jabłek
- 100 g rodzynek namoczonych w rumie
- 1 słoik dżemu pomarańczowego
- Kruszonka:
- 200 g mąki
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 150 g zimnego masła
Przygotowanie
Masło utrzeć z cukrem i jajkami. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć w niej równomiernie ciasto.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cienkie plasterki. Razem z rodzynkami położyć na cieście. Dżem wymieszać z łyżką wody i posmarować jabłka.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Z mąki, cukru, masła i cukru waniliowego zagnieść kruszonkę i zetrzeć lub pokruszyć na przygotowane ciasto. Piec 35-40 minut.
źródło: http://smaker.pl/przepis-francuska-szarlotka-z-kruszonka,120828,monialubi.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz