Składniki
- 300-400 g dorsza bez skóry
- Łyżka mąki uniwersalnej
- 1 średnie jajko
- 300-500 g frytek
- Przyprawa curry
- Zioła prowansalskie
- Pieprz
- Sól
- Olej słonecznikowy
Przygotowanie
Przygotować frytki:
Jeśli decydujemy się je smażyć możemy całość gotowania robić równolegle. Jeśli wolimy frytki beztłuszczowe np. z piekarnika, należy wcześniej rozgrzać piekarnik i wstawić frytki przed przygotowaniem ryby. Pozwoli nam to skończyć frytki i rybę aby wszystko było ciepłe.
Filet umyć, zostawić na desce do wyschnięcia lub odsączyć wodę ręcznikiem kuchennym. Przygotować głębokie naczynie na jajko, dwie deski jedna na ryby, druga na mąkę i przyprawy.
Filety oprószyć ziołami, a następnie mąką. Zanurzyć w jajku i lekko dźgać widelcem.
Na głębokiej patelni, rozgrzewamy olej słonecznikowy aż olej zacznie lekko skwierczeć. Delikatnie i dokładnie nakładamy filet na patelnię, uważając by się nie poparzyć. Smażymy na średnim ogniu przez 6 minut.
Podawać od razu razem z frytkami i ulubioną surówką.
źródło: http://smaker.pl/przepis-klasyczna-rybka-z-frytkami,120752,thesecret.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz