Składniki
- Ciasto:
- 4 jajka rozmiar L
- 200 ml mleka
- 170 ml oleju
- 1,5 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 200 g mąki pszennej
- 80 g kakao
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- KREM:
- 500 g serka mascarpone 4 czubate łyżki cukru pudru 200 ml śmietanki 30% śmietanfix
- PONCZ
- szklanka wody + sok z połowy cytryny
- DODATKOWO:
- maliny
Przygotowanie
CIASTO:
Roztrzepać lekko jajka, dodać mleko, olej, cukier, aromat waniliowy i wymieszać aż do połączenia składników. Do drugiego naczynia przesiać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Przesiane składniki wsypać do wymieszanych mokrych składników i wymieszać do połączenia (np. przy pomocy rózgi kuchennej, nie używając miksera).
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, tylko samo dno. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170ºC przez około 60 minut , do tzw. suchego patyczka. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na 3 lub 4 części.
Roztrzepać lekko jajka, dodać mleko, olej, cukier, aromat waniliowy i wymieszać aż do połączenia składników. Do drugiego naczynia przesiać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Przesiane składniki wsypać do wymieszanych mokrych składników i wymieszać do połączenia (np. przy pomocy rózgi kuchennej, nie używając miksera).
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, tylko samo dno. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170ºC przez około 60 minut , do tzw. suchego patyczka. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na 3 lub 4 części.
KREM:
Wszystkie składniki pomijając śmietanfix umieścić w misie miksera i chwilę miksować. Dodać śmietanfix i kontynuować miksowanie, aż masa zgęstnieje. Zwykle trwa to chwilkę. Schłodź w lodówce.
Powstały krem podzielić na 4 (lub 3) równe części: dwie(trzy) na przełożenie tortu, trzecia (czwarta)na boki i wierzch tortu.
Wszystkie składniki pomijając śmietanfix umieścić w misie miksera i chwilę miksować. Dodać śmietanfix i kontynuować miksowanie, aż masa zgęstnieje. Zwykle trwa to chwilkę. Schłodź w lodówce.
Powstały krem podzielić na 4 (lub 3) równe części: dwie(trzy) na przełożenie tortu, trzecia (czwarta)na boki i wierzch tortu.
Wykonanie:
Na środek podstawki wykładamy łyżeczkę masy, a następnie umieszczamy na niej 1 blat. ( zabezpieczy to przed zsuwaniem się tortu) Nasączamy nasze ciasto. Następnie wykładamy porcję kremu, na to malinki. Przykrywamy kolejnym czekoladowym blatem, nasączamy ponczem i układamy malinki. I tak dalej.
Boki i wierzch tortu obkładamy masą. Masa jest dość sztywna, dlatego bez problemu możemy przełożyć ją do rękawa cukierniczego i udekorować górę.
Na środek podstawki wykładamy łyżeczkę masy, a następnie umieszczamy na niej 1 blat. ( zabezpieczy to przed zsuwaniem się tortu) Nasączamy nasze ciasto. Następnie wykładamy porcję kremu, na to malinki. Przykrywamy kolejnym czekoladowym blatem, nasączamy ponczem i układamy malinki. I tak dalej.
Boki i wierzch tortu obkładamy masą. Masa jest dość sztywna, dlatego bez problemu możemy przełożyć ją do rękawa cukierniczego i udekorować górę.
Obłożenie :
Torcik możecie obłożyć masą mascarpone lub tak ja kremem maślanym. Przepis na krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej wykorzystałam z bloga Modern Taste.
Torcik możecie obłożyć masą mascarpone lub tak ja kremem maślanym. Przepis na krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej wykorzystałam z bloga Modern Taste.
źródło: http://smaker.pl/przepis-tort-czekoladowy-z-lekka-masa,120633,rusty-fork.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz