wtorek, 21 lutego 2017

Ciasto orzechowo-pomarańczowe

Desery

Składniki

  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 pomarańcze
  • 200 ml oleju np. rzepakowego
  • 200 g cukru
  • 5 jajek (M)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • po dużej szczypcie mielonych goździków i kardamonu
  • 100 g kandyzowanego imbiru (pokrojonego w kostkę)
  • po 100 g pokrojonych orzechów laskowych i włoskich
  • 100 g pokrojonej gorzkiej czekolady
  • 400 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  • 125 g cukru żelującego (3:1)
  • 800 g gęstej śmietany 24%
  • 75  g cukru pudru

Przygotowanie

 
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Skórkę kandyzowaną posiekać lub rozdrobnić blenderem. Pomarańcze umyć, osuszyć, z jednej pomarańczy zetrzeć skórkę. Wycisnąć sok. Sok i skórkę wymieszać ze skórką kandyzowaną.
Olej zmiksować z cukrem i jajkami, dodać cynamon, goździki i kardamon. Następnie dodać imbir, orzechy, czekoladę i skórkę pomarańczową. Potem dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35 minut. Wyjąć z piekarnika.
W międzyczasie zagotować w garnku sok pomarańczowy z cukrem żelującym, gotować 4 minuty cały czas mieszając. Galaretkę ostudzić. Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem i połową galaretki, wyłożyć na upieczone ciasto. Wstawić ponownie do piekarnika i piec 5-10 minut. Pozostałą galaretkę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wycisnąć na ciasto tworząc kratkę. Zostawić do zastygnięcia.
źródło: http://smaker.pl/przepis-ciasto-orzechowo-pomaranczowe,120678,monialubi.html#

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz