Składniki
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 pomarańcze
- 200 ml oleju np. rzepakowego
- 200 g cukru
- 5 jajek (M)
- 1 łyżeczka cynamonu
- po dużej szczypcie mielonych goździków i kardamonu
- 100 g kandyzowanego imbiru (pokrojonego w kostkę)
- po 100 g pokrojonych orzechów laskowych i włoskich
- 100 g pokrojonej gorzkiej czekolady
- 400 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
- 125 g cukru żelującego (3:1)
- 800 g gęstej śmietany 24%
- 75 g cukru pudru
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Skórkę kandyzowaną posiekać lub rozdrobnić blenderem. Pomarańcze umyć, osuszyć, z jednej pomarańczy zetrzeć skórkę. Wycisnąć sok. Sok i skórkę wymieszać ze skórką kandyzowaną.
Olej zmiksować z cukrem i jajkami, dodać cynamon, goździki i kardamon. Następnie dodać imbir, orzechy, czekoladę i skórkę pomarańczową. Potem dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35 minut. Wyjąć z piekarnika.
W międzyczasie zagotować w garnku sok pomarańczowy z cukrem żelującym, gotować 4 minuty cały czas mieszając. Galaretkę ostudzić. Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem i połową galaretki, wyłożyć na upieczone ciasto. Wstawić ponownie do piekarnika i piec 5-10 minut. Pozostałą galaretkę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wycisnąć na ciasto tworząc kratkę. Zostawić do zastygnięcia.
źródło: http://smaker.pl/przepis-ciasto-orzechowo-pomaranczowe,120678,monialubi.html#
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz