Składniki
- 500 g wołowiny (rostbef)
- 1 marchew
- 1 mały seler
- 250 g boczniaków
- por (biała część)
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki
- 3 ogórki konserwowe
- garść świeżego majeranku
- 700 ml bulionu wołowego
- 1 liść laurowy
- 4 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz
Przygotowanie
Marchew i seler obieramy, kroimy, razem z posiekaną cebulą oraz porem podsmażamy na oleju.
Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę, dodajemy do warzyw, smażymy, cały czas mieszając.
Ogórki kroimy na mniejsze kawałki, grzyby oczyszczamy , kroimy w paski. Boczniaki i ogórki dodajemy do mięsa, oprószamy mąką, wrzucamy posiekany majeranek, chwilę podsmażamy, zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu (często mieszając), do miękkości mięsa.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kaszą gryczaną.
Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę, dodajemy do warzyw, smażymy, cały czas mieszając.
Ogórki kroimy na mniejsze kawałki, grzyby oczyszczamy , kroimy w paski. Boczniaki i ogórki dodajemy do mięsa, oprószamy mąką, wrzucamy posiekany majeranek, chwilę podsmażamy, zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu (często mieszając), do miękkości mięsa.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kaszą gryczaną.
źródło: http://smaker.pl/przepis-gulasz-wolowy-z-boczniakami,120379,gregorhspeed.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz