piątek, 10 lutego 2017

SERNIK na zimno z Baileysem

  • 250 g - herbatników czekoladowych
  • 125 g - masła
  • 600 g - serka Philadelphia
  • ½ szklanki - cukru pudru
  • 1 łyżeczka - kakao
  • 1 łyżeczka - cukru waniliowego
  • 1 kieliszek - Baileysa
  • 100 g - czekolady gorzkiej
  • 400 ml - śmietany
  • Dekoracja
  • czekolada gorzka
przyrządzanie:
Masło roztopić w garnku. Herbatniki włożyć do worka i rozgnieść wałkiem lub zmiksować w robocie na drobne okruchy. Wsypać do miski. Zalać masłem. Wymieszać i przełożyć do tortownicy, wyłożonej folią spożywczą. Wyrównać i docisnąć. Foremkę wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
Ser przełożyć do miski. Dodać cukier puder, kakao, cukier waniliowy oraz Baileysa. Zmiksować. Wlać roztopioną i lekko wystudzoną czekoladę. Połączyć z bitą śmietaną. Rozłożyć na blacie z herbatników. Wyrównać. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Udekorować tartą czekoladą.
źródło: http://palcelizac.pl/sernik-na-zimno-z-baileysem/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz