Składniki
- 1/2 małej główki kapusty białej
- 2 duże pomidory
- 1 duża marchew
- kawałek selera
- 100 g makaronu (ulubionego)
- por (biała część)
- 2 łyżki masła
- 200 g pieczarek
- sól, pieprz
Przygotowanie
Kapustę szatkujemy, pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne.
Razem z obraną marchewką i pokrojonym w kostkę selerem, zalewamy zimną wodą (1,2 l) gotujemy do miękkości dodając ½ łyżeczki soli.
Marchew wyciągamy z zupy (kroimy w talarki), resztę miksujemy na gładko, wrzucamy makaron, zagotowujemy, zestawiamy z ognia i zostawiamy pod przykryciem, aż makaron dojdzie (od czasu do czasu mieszamy, by makaron się nie skleił).
Por kroimy w piórka, pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki. Podsmażamy na maśle pieczarki i pora oprószając lekko solą i obficie świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Do misek nalewamy zupę, podajemy z podsmażonymi pieczarkami i porem.
Razem z obraną marchewką i pokrojonym w kostkę selerem, zalewamy zimną wodą (1,2 l) gotujemy do miękkości dodając ½ łyżeczki soli.
Marchew wyciągamy z zupy (kroimy w talarki), resztę miksujemy na gładko, wrzucamy makaron, zagotowujemy, zestawiamy z ognia i zostawiamy pod przykryciem, aż makaron dojdzie (od czasu do czasu mieszamy, by makaron się nie skleił).
Por kroimy w piórka, pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki. Podsmażamy na maśle pieczarki i pora oprószając lekko solą i obficie świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Do misek nalewamy zupę, podajemy z podsmażonymi pieczarkami i porem.
źródło: http://smaker.pl/przepis-zupa-krem-z-kapusty-i-pomidorow,120544,gregorhspeed.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz