środa, 15 lutego 2017

Zupa krem z kapusty i pomidorów

Zupy

Składniki

  • 1/2 małej główki kapusty białej
  • 2 duże pomidory
  • 1 duża marchew
  • kawałek selera
  • 100 g makaronu (ulubionego)
  • por (biała część)
  • 2 łyżki masła
  • 200 g pieczarek
  • sól, pieprz

Przygotowanie

 
Kapustę szatkujemy, pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne.

Razem z obraną marchewką i pokrojonym w kostkę selerem, zalewamy zimną wodą (1,2 l) gotujemy do miękkości dodając ½ łyżeczki soli.

Marchew wyciągamy z zupy (kroimy w talarki), resztę miksujemy na gładko, wrzucamy makaron, zagotowujemy, zestawiamy z ognia i zostawiamy pod przykryciem, aż makaron dojdzie (od czasu do czasu mieszamy, by makaron się nie skleił).

Por kroimy w piórka, pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki. Podsmażamy na maśle pieczarki i pora oprószając lekko solą i obficie świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Do misek nalewamy zupę, podajemy z podsmażonymi pieczarkami i porem.
źródło: http://smaker.pl/przepis-zupa-krem-z-kapusty-i-pomidorow,120544,gregorhspeed.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz