Składniki
- 1 l bulionu drobiowego
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- 1 por (biała część)
- 1 łyżka masła
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 pęczek koperku
- 2 łyżki śmietany 18%
- 150 g drobnego makaronu
- sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy.
Marchew, pietruszkę i seler obieramy, ścieramy na tarce do warzyw. Pora kroimy w piórka.
Warzywa podsmażamy na maśle, zalewamy gorącym bulionem, gotujemy 10 min pod przykryciem przez 10-15 min z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Śmietanę hartujemy z niewielką ilością zupy, dodajemy do całości.
Do zupy wrzucamy posiekany koperek , dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Na talerz wrzucamy makaron, zalewamy gorącą zupą.
Marchew, pietruszkę i seler obieramy, ścieramy na tarce do warzyw. Pora kroimy w piórka.
Warzywa podsmażamy na maśle, zalewamy gorącym bulionem, gotujemy 10 min pod przykryciem przez 10-15 min z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Śmietanę hartujemy z niewielką ilością zupy, dodajemy do całości.
Do zupy wrzucamy posiekany koperek , dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Na talerz wrzucamy makaron, zalewamy gorącą zupą.
źródło: http://smaker.pl/przepis-zupa-koperkowa-z-makaronem,120398,gregorhspeed.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz