niedziela, 5 lutego 2017

Zupa koperkowa z makaronem

Zupy

Składniki

  • 1 l bulionu drobiowego
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 por (biała część)
  • 1 łyżka masła
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 150 g drobnego makaronu
  • sól, pieprz

Przygotowanie

 
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy.

Marchew, pietruszkę i seler obieramy, ścieramy na tarce do warzyw. Pora kroimy w piórka.
Warzywa podsmażamy na maśle, zalewamy gorącym bulionem, gotujemy 10 min pod przykryciem przez 10-15 min z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Śmietanę hartujemy z niewielką ilością zupy, dodajemy do całości.
Do zupy wrzucamy posiekany koperek , dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Na talerz wrzucamy makaron, zalewamy gorącą zupą.
 


źródło: http://smaker.pl/przepis-zupa-koperkowa-z-makaronem,120398,gregorhspeed.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz