Składniki
- duży dojrzały pomidor
- kulka mozzarelli w zalewie, ideałem jest ser z bawolego mleka (ale lepiej kupić świeży serek krowi, niż stary bawoli, pamiętajci
- kilka listków świeżej bazylii
- oliwa dobrej jakości, tłoczona na zimno
- świeżo mielony pieprz
- sól (używam fleur de sel)
- opcjonalnie ocet balsamico lub krem balsamico
Przygotowanie
Jeśli pomidor ma delikatną skórkę, nie trzeba go obierać, ale ja obieram zawsze – nie lubię pomidorowych skórek.
Pomidora pokrój w plasterki, podobnie potraktuj kulkę mozzarelli. Bazylię pokrój w paski.
Pomidora pokrój w plasterki, podobnie potraktuj kulkę mozzarelli. Bazylię pokrój w paski.
Na talerzu układaj na przemian plasterki pomidora i mozzarelli, posyp paskami bazylii.
Przypraw sałatkę tak, jak lubisz. Ja zwykle skrapiam dość obficie oliwą, oprószam pieprzem (albo nie), posypuję niewielką ilością kwiatu soli (fleur de sel), a czasem nie solę wcale. Całość oszczędnie skrapiam kremem balsamico.
Insalata Caprese zjadamy ze świeżym pieczywem, dzięki któremu łatwo można wymuskać oliwę z talerza.
źródło: http://smaker.pl/przepis-insalata-caprese-salatka-z-wyspy-capri,120542,hajduczek-naturalnie.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz