Składniki
- Serniczki czekoladowe:
- Twaróg z wiaderka 30 dag
- śmietana 12% - 18% 15 dag
- cukier 10 dag
- jajko 2 średnie
- gorzka czekolada 13 dag
- Krem:
- śmietanka 30 lub 36% 300 ml
- mascarpone 10 dag
- cukier puder 2 płaskie łyżki
Przygotowanie
Czekoladowe serniczki: Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia (powinna nadal być płynna). Pozostałe składniki umieścić w misce i utrzeć krótko, tylko do połączenia się składników. Dodać przestudzoną czekoladę i zmiksować krótko. Masę serowo-czekoladową przełożyć do foremek na muffinki, wyłożonych papilotkami (prawie po ich brzegi).
Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia (powinna nadal być płynna). Pozostałe składniki umieścić w misce i utrzeć krótko, tylko do połączenia się składników. Dodać przestudzoną czekoladę i zmiksować krótko. Masę serowo-czekoladową przełożyć do foremek na muffinki, wyłożonych papilotkami (prawie po ich brzegi).
Piec w temp. 160 stopni ok. 30-40 min. Przestudzić przy uchylonych drzwiach piekarnika. Wyjąc i wystudzić do końca.
Krem: Mocno schłodzone śmietankę i mascarpone należy ubić z cukrem pudrem na sztywną masę. Można przełożyć do rękawa cukierniczego i dowolnie udekorować (u mnie róże z tylko 1M Wiltona).
Krem: Mocno schłodzone śmietankę i mascarpone należy ubić z cukrem pudrem na sztywną masę. Można przełożyć do rękawa cukierniczego i dowolnie udekorować (u mnie róże z tylko 1M Wiltona).
Schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.
źródło: http://smaker.pl/przepis-czekoladowe-miniserniczki-z-kremem-z-mascarpone,123587,sereberko80.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz