Składniki
- 0,5 kg mąki
- 5 dag drożdży
- szklanka mleka
- 6 żółtek
- 0,5 szkl cukru
- 15 dag masła
- smalec do smażenia
- kieliszek rumu ( ja dałam czysta wódkę)
Przygotowanie
Mleko zagotować dodać 2 łyżki mąki i wymieszać, żeby nie było grudek, gdy przestygnie dodać drożdże i łyżkę cukru.
Żółtka utrzeć z cukrem, wlać do rozczynu- wymieszać. Dodać resztę mąki, rum. Po wyrobieniu ciasta wlać rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Odstawić na około pól godz w ciepłe miejsce.
Formować małe pączki, po uformowaniu ostawiłam na ok 20 minut do wyrośnięcia. Smażyć na smalcu. Konfiturą nadziewałam po usmażeniu..
źródło: http://smaker.pl/przepis-paczki-przepis-sprzed-stu-lat,123266,izaa-a.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz