czwartek, 2 lutego 2017

pączki przepis sprzed stu lat…

Desery

Składniki

  • 0,5 kg mąki
  • 5 dag drożdży
  • szklanka mleka
  • 6 żółtek
  • 0,5 szkl cukru
  • 15 dag masła
  • smalec do smażenia
  • kieliszek rumu ( ja dałam czysta wódkę)

Przygotowanie

 
Mleko zagotować dodać 2 łyżki mąki i wymieszać, żeby nie było grudek, gdy przestygnie dodać drożdże i łyżkę cukru.
Żółtka utrzeć z cukrem, wlać do rozczynu- wymieszać. Dodać resztę mąki, rum. Po wyrobieniu ciasta wlać rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Odstawić na około pól godz w ciepłe miejsce.
Formować małe pączki, po uformowaniu ostawiłam na ok 20 minut do wyrośnięcia. Smażyć na smalcu. Konfiturą nadziewałam po usmażeniu..
źródło: http://smaker.pl/przepis-paczki-przepis-sprzed-stu-lat,123266,izaa-a.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz