Składniki
- Ciasto;
- 180 g mąki, 1/2 kostki margaryny
- 2 żółtka, 4 łyżki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa;
- 2 budynie waniliowe małe bez cukru
- 4 łyżki cukru, mleko 1 litr (bez połowy szklanki)
- 3 jabłka, cynamon, łyżka żurawiny, starta skórka z 1/3 cytryny
Przygotowanie
Składniki na ciasto zagnieść.Owinąć w folię i dać do lodówki na 15 minut.
Po tym czasie ciasto podsypać lekko mąką. Rozwałkować na "koło". Wyłożyć na blachę przy pomocy wałka. Piec 15 minut w 160* C.
Gdy nasze ciasto się piecze, robimy budyń w/g przepisu na opakowaniu dodając cukier, żurawinę i startą skórkę z cytryny.
Jabłka kroimy na połówki, wykrawamy gniazda nasienne i obieramy ze skórki. Kroimy w szachownicę układamy na budyniu i posypujemy cynamonem. Dociskamy.
Ciasto ponownie umieszczamy w piekarniku i pieczemy 20 minut w 170* C
źródło: http://smaker.pl/przepis-tarta-z-jablkami-w-budyniowej-pierzynce,120601,ciacho50.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz