czwartek, 23 lutego 2017

Pączki z marmoladą

Desery

Składniki

  • 125 ml mleka (pół szklanki)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 280 g mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 25 g masła
  • marmolada
  • cukier puder
  • 500 ml oleju bądź smalcu do smażenia

Przygotowanie

 
W miseczce rozkruszamy drożdże, dodajemy półtora łyżki cukru, łyżkę płaską mąki oraz połowę przygotowanej ilości mleka. *UWAGA Mleko musi być ciepłe ale nie za gorące. Całość wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na 15 min.
W wysokim naczyniu utrzeć jajka z cukrem. Oraz rozpuścić w garnuszku masło.
Do wysokiej miski przesiać mąkę. Dodać wyrośnięte drożdże i wymieszać. Następnie dodać jajka z cukrem, szczyptę soli oraz pozostałą część mleka. Całość wymieszać a następnie dodać wystudzone masło i wyrabiać rękoma ok. 10 minut. Odstawić do wyrośnięcia na ok 45 minut.
Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkować na ok. 2-3 cm wysokości a następnie ostrą szklanką wyciąć koła. Tak wycięte pączki odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 min.
Do szerokiego garnka wlewamy olej i smażymy pączki w temperaturze 175 stopni po ok. 1,5 minuty każdą stronę pączka. Obracając je wykałaczką.
Usmażone pączki wyjmujemy na talerz z papierowym ręcznikiem, czekamy aż przestygną a następnie nadziewamy za pomocą szprycy marmoladą. 


*jeśli chcemy nadziać pączki wcześniej możemy mocniej rozwałkować ciasto. Na środek wyciętego koła nałożyć łyżeczkę marmolady, przykryć drugim kołem i całość dobrze zlepić. Wymaga to dużo większej wprawy aby podczas pieczenia nie otworzyły nam się pączki. 

* Z podanych porcji wychodzi 12 pączków wykrawanych klasyczną szklanką :) oczywiście jeśli chcemy ich uzyskać więcej należy podwoić składniki :)
źródło: http://smaker.pl/przepis-paczki-z-marmolada,123871,habibichi.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz