Składniki
- 1 i 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 szklanki mąki ( 200 ml )
- 2 surowe jaja
Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy (powinny być zimne)
Przepuszczamy przez praskę. Dodajemy mąkę i jaja.
Składniki ugniatamy. Nie powinniśmy dosypywać więcej mąki do ciasta, Jedynie możemy podsypać blat.
Formujemy wałki a następnie tniemy nożem.
Gotujemy w osolonej wodzie. około 4 minuty od momentu wypłynięcia.
Woda nie powinna się bardzo gotować, tylko lekko wrzeć.
Przepuszczamy przez praskę. Dodajemy mąkę i jaja.
Składniki ugniatamy. Nie powinniśmy dosypywać więcej mąki do ciasta, Jedynie możemy podsypać blat.
Formujemy wałki a następnie tniemy nożem.
Gotujemy w osolonej wodzie. około 4 minuty od momentu wypłynięcia.
Woda nie powinna się bardzo gotować, tylko lekko wrzeć.
źródło: http://smaker.pl/przepis-kopytka,120424,ciacho50.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz