Składniki
- halibut surowy - ok. 150g/osobę
- szpinak baby - paczka 250 g
- czosnek niedźwiedzi - 1/2 łyżeczki
- sól, pieprz - szczypta do smaku
- brokuły (opcjonalnie, jesli akurat są ugotowane )
Przygotowanie
Szpinak myję, lekko osuszam, siekam i wrzucam na rozgrzaną patelnię.
Dodaję czosnek niedźwiedzi i odrobinę świeżo mielonego pieprzu.
Mieszam aż zmięknie i puści sok. Jakieś 5 min.
Dodaję czosnek niedźwiedzi i odrobinę świeżo mielonego pieprzu.
Mieszam aż zmięknie i puści sok. Jakieś 5 min.
Halibuta dokładnie myję, kroję na porcje, delikatnie solę, wkładam do naczynia żaroodpornego i zalewam sosem szpinakowym.
Podoba mi się dużo zieleni na talerzu, a mam w lodówce gotowane brokuły (były wczoraj na obiad, więc zostawiłam kilka różyczek). Dorzucam je do naczynia z rybą (nie jest to konieczne).
Podoba mi się dużo zieleni na talerzu, a mam w lodówce gotowane brokuły (były wczoraj na obiad, więc zostawiłam kilka różyczek). Dorzucam je do naczynia z rybą (nie jest to konieczne).
Tak przygotowanego halibuta wkładam do piekarnika na 15 minut na 160 stopni. To bardzo delikatna ryba i szybko się piecze, wię tyle wystarczy 300-400 gramom. Jeśli przygotowuję więcej porcji lub kawałki są duże, wydłużam czas pieczenia, ale nigdy nie piekłam dłużej niż 30 minut.
Wyłożoną na talerz rybę, polewam sosem z pieczenia.
Aneks:
Halibut jest wystarczająco tłustą rybą i ten tłuszcz jest zdrowym tłuszczem, więc nie dodaję żadnych olejów, oliw ani masła - ani do sosu szpinakowego, ani do ryby.
Używam czosnku niedźwiedziego, bo daje delikatny aromat i nie zabija smaku ryby.
Wyłożoną na talerz rybę, polewam sosem z pieczenia.
Aneks:
Halibut jest wystarczająco tłustą rybą i ten tłuszcz jest zdrowym tłuszczem, więc nie dodaję żadnych olejów, oliw ani masła - ani do sosu szpinakowego, ani do ryby.
Używam czosnku niedźwiedziego, bo daje delikatny aromat i nie zabija smaku ryby.
źródło:http://smaker.pl/przepis-halibut-w-sosie-szpinakowym,123863,domowapiwniczka.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz