Przygotowanie ciasta:
Wymieszać wszystkie suche składniki - mąkę, kakao, cukier i sól. Dodać wodę, żółtka i masło pokrojone w kostkę. Ciasto dobrze wyrobić, zawinąć w folię spożywczą lub pergamin i włożyć do lodówki na około 30 minut.
W międzyczasie możemy przygotować sobie formę. Blaszkę warto posmarować masłem lub margaryną i wysypać niewielką ilością bułki tartej.
Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować na folii lub pergaminie, by było łatwiej wyłożyć nam ciasto do formy. Ciasto przełożyć do formy, odciąć brzegi, przykryć pergaminem i wysypać grochem w celu dociążenia ciasta.
Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Po tym czasie ciasto wyciągnąć z piekarnika i usunąć pergamin z grochem.
Przygotowanie musu:
Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Żółtka utrzeć z cukrem za pomocą miksera. Dodać dwa całe jajka i miksować do uzyskania puszystej masy. Do jaj dodać ostudzoną, roztopioną czekoladę i miksować do uzyskania jednolitej, czekoladowej masy.
Na przygotowane wcześniej ciasto wysypać świeże maliny lub wysmarować je konfiturą. Wylać masę czekoladową.
Piec przez 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Ja do swojej tarty użyłam malin z zalewy. Zrobiłam też mus czekoladowy z 4 żółtek i dwóch całych jaj oraz 3 czekolad, gdyż takie proporcje pasują na moją blaszkę. :)
Tartę po ostygnięciu dobrze jest włożyć do lodówki. Mus lepiej się zastygnie :)
źródło: http://smaker.pl/przepis-tarta-czekoladowa-z-malinami-i-musem-czekoladowym-do-pieczenia,120657,pysiagotuje.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz