Składniki
- Spód ciasteczkowy:
- herbatniki 30 dag
- masło stopione 15 dag
- Masa sernikowa:
- twaróg z wiaderka 1 kg
- czekolada gorzka 20 dag
- jajko duże 3
- mleko skondensowane słodzone 1 puszka
- cynamon 1 płaska łyżeczka
- kwaśna śmietana 12% 175 ml
- mąka ziemniaczana 2 pełne łyżki
- śliwki ok. 30 dag
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Spód: Ciastka pokruszyć w malakserze lub tłuczkiem na drobne okruszki, wymieszać z lekko przestudzonym stopionym masłem do uzyskania mokrego piasku, wyłożyć na spód tortownicy o śr. 26cm, docisnąć i wstawić do lodówki na ok. 30 min.
Masa serowa: czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Do miski przełożyć twaróg, jajka, cynamon, mąkę ziemniaczaną, mleko skondensowane i śmietanę. Wszystko krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Dodać przestudzoną czekoladę i wymieszać dokładnie szpatułką. Masę serową wylać na spód ciasteczkowy, wyrównać. Na wierzch ułożyć umyte i wydrylowane śliwki.
Spód: Ciastka pokruszyć w malakserze lub tłuczkiem na drobne okruszki, wymieszać z lekko przestudzonym stopionym masłem do uzyskania mokrego piasku, wyłożyć na spód tortownicy o śr. 26cm, docisnąć i wstawić do lodówki na ok. 30 min.
Masa serowa: czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Do miski przełożyć twaróg, jajka, cynamon, mąkę ziemniaczaną, mleko skondensowane i śmietanę. Wszystko krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Dodać przestudzoną czekoladę i wymieszać dokładnie szpatułką. Masę serową wylać na spód ciasteczkowy, wyrównać. Na wierzch ułożyć umyte i wydrylowane śliwki.
Sernik piec w temp. 16 stopni ok. 60-80 min. Przestudzone ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
źródło: http://smaker.pl/przepis-czekoladowy-sernik-ze-sliwkami,120406,sereberko80.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz