poniedziałek, 6 lutego 2017

Czekoladowy sernik ze śliwkami

Desery

Składniki

  • Spód ciasteczkowy:
  • herbatniki 30 dag
  • masło stopione 15 dag
  • Masa sernikowa:
  • twaróg z wiaderka 1 kg
  • czekolada gorzka 20 dag
  • jajko duże 3
  • mleko skondensowane słodzone 1 puszka
  • cynamon 1 płaska łyżeczka
  • kwaśna śmietana 12% 175 ml
  • mąka ziemniaczana 2 pełne łyżki
  • śliwki ok. 30 dag

Przygotowanie

 
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Spód: Ciastka pokruszyć w malakserze lub tłuczkiem na drobne okruszki, wymieszać z lekko przestudzonym stopionym masłem do uzyskania mokrego piasku, wyłożyć na spód tortownicy o śr. 26cm, docisnąć i wstawić do lodówki na ok. 30 min.

Masa serowa: czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Do miski przełożyć twaróg, jajka, cynamon, mąkę ziemniaczaną, mleko skondensowane i śmietanę. Wszystko krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Dodać przestudzoną czekoladę i wymieszać dokładnie szpatułką. Masę serową wylać na spód ciasteczkowy, wyrównać. Na wierzch ułożyć umyte i wydrylowane śliwki.
Sernik piec w temp. 16 stopni ok. 60-80 min. Przestudzone ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. 

źródło: http://smaker.pl/przepis-czekoladowy-sernik-ze-sliwkami,120406,sereberko80.html
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz