Składniki
- gotowe ciasto kruche
- 1 bardzo duża, 2 średnie cebule
- miękki ser kozi
- 3 jajka
- 200 ml śmietanki kremówki
- tymianek
- Pieprz czarny
- sól
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C.
Blaszkę do tarty wykładamy gotowym ciastem kruchym
Nakłuwamy gęsto widelcem spod ciasta lub wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy groszek ceramiczny, żeby podpiec na "ślepo"
Podpiekamy 10 minut.
Blaszkę do tarty wykładamy gotowym ciastem kruchym
Nakłuwamy gęsto widelcem spod ciasta lub wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy groszek ceramiczny, żeby podpiec na "ślepo"
Podpiekamy 10 minut.
W miedzy czasie podsmażamy delikatnie cebulkę pokrojona w piórka ze szczypta soli. Ważne, aby cebuli nie przypalić, jedynie zeszklić.
Roztrzepujemy trzy jajka ze śmietanka, doprawiamy ziołami, pieprzem i sola.
Na podpieczonym cieście, rozkładamy pokruszony, bądź porwany kozi ser, cebulkę i zalewamy jajkami ze s]\śmietanką.
Zmniejszamy temp piekarnika do 160 C i pieczemy tarte 40 min do złotego koloru.
Podajemy z ulubiona zielona sałata.
Roztrzepujemy trzy jajka ze śmietanka, doprawiamy ziołami, pieprzem i sola.
Na podpieczonym cieście, rozkładamy pokruszony, bądź porwany kozi ser, cebulkę i zalewamy jajkami ze s]\śmietanką.
Zmniejszamy temp piekarnika do 160 C i pieczemy tarte 40 min do złotego koloru.
Podajemy z ulubiona zielona sałata.
źródło: http://smaker.pl/przepis-tarta-z-kozim-serem-i-cebula,123577,sugarspice.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz