piątek, 17 lutego 2017

Tarta z kozim serem i cebula

Dania główne

Składniki

  • gotowe ciasto kruche
  • 1 bardzo duża, 2 średnie cebule
  • miękki ser kozi
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • tymianek
  • Pieprz czarny
  • sól

Przygotowanie

 
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C.
Blaszkę do tarty wykładamy gotowym ciastem kruchym
Nakłuwamy gęsto widelcem spod ciasta lub wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy groszek ceramiczny, żeby podpiec na "ślepo"
Podpiekamy 10 minut.
W miedzy czasie podsmażamy delikatnie cebulkę pokrojona w piórka ze szczypta soli. Ważne, aby cebuli nie przypalić, jedynie zeszklić.
Roztrzepujemy trzy jajka ze śmietanka, doprawiamy ziołami, pieprzem i sola.
Na podpieczonym cieście, rozkładamy pokruszony, bądź porwany kozi ser, cebulkę i zalewamy jajkami ze s]\śmietanką.
Zmniejszamy temp piekarnika do 160 C i pieczemy tarte 40 min do złotego koloru.

Podajemy z ulubiona zielona sałata.
źródło: http://smaker.pl/przepis-tarta-z-kozim-serem-i-cebula,123577,sugarspice.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz