Składniki
- drożdże suszone 1/2 torebki
- Mleko 1/2 szklanki
- Cukier 2 łyżki
- mąka 25 dag
- żółtko jaja kurzego 2 szt
- Masło 1/4 kostki
- Cukier wanilinowy 1 szt
- masa krówkowa
- Płatki migdałowe
Przygotowanie
Wykonanie:
Masło stopić i przestudzić. Do miski wsypać mąkę z drożdżami, zrobić wgłębienie i wlać letnie mleko. Następnie dodać żółtka, cukier, wanilię i wyrobić ciasto dolewając połowę masła. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz dokładnie wyrobić ciasto. Urywać kawałki ciasta, formować na dłoni bułeczki nadziewając masą krówkową. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, układać bułeczki i odstawić ponownie do podrośnięcia. Po czym posmarować pędzelkiem resztą masła, posypać migdałami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni i piec około 30 minut.
źródło: http://smaker.pl/przepis-buleczki-maslane-z-krowka,120428,tradycyjna-kuchnia.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz