Składniki
- Surowe starte ziemniaki
- Przyprawy
- Mięso na gulasz
- Składniki i przepis poniżej.
Przygotowanie
Kuchnia węgierska słynie z pikantnych smaków. Przeważają w niej papryki słodkie, ostre.
Dzisiaj częstuję Was plackami ziemniaczanymi po węgiersku.
Najważniejszy w tym przepisie jest sos. Musi być bardzo wyrazisty w smaku i lekko grzać podniebienie :).
Dzisiaj częstuję Was plackami ziemniaczanymi po węgiersku.
Najważniejszy w tym przepisie jest sos. Musi być bardzo wyrazisty w smaku i lekko grzać podniebienie :).
przepis na placki;
5 surowych ziemniaków należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Dodać dwa surowe jaja, 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, sól, pieprz, paprykę słodką, kilka łyżek mąki.
Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Przepis na gulasz;
1/2 kg mięsa (u mnie drobiowe)
2 cebule czerwone, 2 ząbki czosnku, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, papryka ostra (chili)
papryka słodka. Papryka surowa pokrojona.
Mięso dusimy z przyprawami. Pod koniec dodajemy cebulę pokrojoną w paski i paprykę.
5 surowych ziemniaków należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Dodać dwa surowe jaja, 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, sól, pieprz, paprykę słodką, kilka łyżek mąki.
Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Przepis na gulasz;
1/2 kg mięsa (u mnie drobiowe)
2 cebule czerwone, 2 ząbki czosnku, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, papryka ostra (chili)
papryka słodka. Papryka surowa pokrojona.
Mięso dusimy z przyprawami. Pod koniec dodajemy cebulę pokrojoną w paski i paprykę.
źródło: http://smaker.pl/przepis-placki-po-wegiersku,120563,ciacho50.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz