Składniki
- 500 g mąki pszennej, 30 g drożdży
- 250 ml. mleka, 1 jajko
- 75 ml oleju ( 5 łyżek), 1 cukier waniliowy, 1 łyżka cukru
- na farsz;
- 300 g startej i odciśniętej dyni, cynamon, łyżka cukru do posypania blatu ciasta
Przygotowanie
Pół szklanki letniego mleka mieszamy z drożdżami i kilkoma łyżkami mąki.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W między czasie obieramy i trzemy dynię. Odciskamy z niej sok.
Gdy zaczyn podwoi swoją objętość, dodajemy resztę składników.
Wyrabiamy na jednolitą i gładką masę.
Odstawiamy, przykrywamy ściereczką na pół godziny.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W między czasie obieramy i trzemy dynię. Odciskamy z niej sok.
Gdy zaczyn podwoi swoją objętość, dodajemy resztę składników.
Wyrabiamy na jednolitą i gładką masę.
Odstawiamy, przykrywamy ściereczką na pół godziny.
Po pół godziny wyjmujemy ciasto z naczynia, w którym rosło.
Bardzo krótko zagniatamy.
Wałkujemy na cienki placek.
Posypujemy cynamonem, cukrem i dynią.
Zwijamy w roladę i kroimy na plastry.
Dobrze jest posmarować po wierzchu żółtkiem.
Pieczemy 170* 35 minut.
Bardzo krótko zagniatamy.
Wałkujemy na cienki placek.
Posypujemy cynamonem, cukrem i dynią.
Zwijamy w roladę i kroimy na plastry.
Dobrze jest posmarować po wierzchu żółtkiem.
Pieczemy 170* 35 minut.
źródło: http://smaker.pl/przepis-drozdzowki-z-dynia,120422,ciacho50.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz