sobota, 25 lutego 2017

Pesto z cukinii

Dodatki

Składniki

  • cukinia zielona 3 szt.
  • czosnek 3 ząbki
  • Oliwa z oliwek 100ml
  • Sezam 3 łyżki
  • szpinak świeży 3 garście
  • sól 1 łyżeczka
  • sok z cytryny 1-2 łyżki
  • sos sojowy 0,5 łyżeczki
  • płatki chili świeżo mielone 1 szczypta

Przygotowanie

 
Do blendera wrzucamy uprażony na suchej patelni sezam, posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Rozdrabniamy.
Cukinię razem ze skórą kroimy w średniej wielkości kostkę, podsmażamy około 10 minut na 100 ml oliwy, dodając chili i sól.
Miękką cukinię przekładamy razem z oliwą na której się dusiła, do pozostałych składników w blenderze, doprawiamy sosem sojowym i sokiem z cytryny.
Miksujemy całość do uzyskania gładkiego pesto.
źródło: http://smaker.pl/przepis-pesto-z-cukinii,120737,niepieprz.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz