Składniki
- cukinia zielona 3 szt.
- czosnek 3 ząbki
- Oliwa z oliwek 100ml
- Sezam 3 łyżki
- szpinak świeży 3 garście
- sól 1 łyżeczka
- sok z cytryny 1-2 łyżki
- sos sojowy 0,5 łyżeczki
- płatki chili świeżo mielone 1 szczypta
Przygotowanie
Do blendera wrzucamy uprażony na suchej patelni sezam, posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Rozdrabniamy.
Cukinię razem ze skórą kroimy w średniej wielkości kostkę, podsmażamy około 10 minut na 100 ml oliwy, dodając chili i sól.
Miękką cukinię przekładamy razem z oliwą na której się dusiła, do pozostałych składników w blenderze, doprawiamy sosem sojowym i sokiem z cytryny.
Miksujemy całość do uzyskania gładkiego pesto.
Miksujemy całość do uzyskania gładkiego pesto.
źródło: http://smaker.pl/przepis-pesto-z-cukinii,120737,niepieprz.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz