Składniki
- 500 g. mąki pszennej, 50 g. masła
- 7 żółtek, 130 g. kwaśnej śmietany
- 40 ml. spirytusu ,5 g. soli
- tłuszcz do smażenia, najlepiej smalec
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy masło i siekamy nożem. Wrzucamy resztę składników i zagniatamy ciasto.
Wyrabiamy długo, aż pojawią się pęcherzyki powietrza.
Owijamy szczelnie w folię i odkładamy w chłodne miejsce na kilka godzin.
Ciasto wałkujemy bardzo cienko 1-2 mm.
Smażymy na gorącym smalcu. Posypujemy cukrem pudrem.
Wyrabiamy długo, aż pojawią się pęcherzyki powietrza.
Owijamy szczelnie w folię i odkładamy w chłodne miejsce na kilka godzin.
Ciasto wałkujemy bardzo cienko 1-2 mm.
Smażymy na gorącym smalcu. Posypujemy cukrem pudrem.
źródło: http://smaker.pl/przepis-faworki,123783,ciacho50.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz