Składniki
- 8 ziemniaków
- 1 duża cebula
- 6 łyżek mąki macowej
- 3 jajka
- 5 łyżek oleju
- sól
- pieprz
- olej do formy
Przygotowanie
Obrałem ziemniaki, starłem je na drobnej tarce, wymieszałem ze starta cebulą, mąką macową, jajkami oraz olejem. Przyprawiłem do smaku solą i pieprzem.
Gotową masą napełniłem nasmarowaną olejem żaroodporną formę do zapiekania. Piekłem 45 minut w temperaturze 160 stopni C. Powierzchnia kugla powinna być brązowa chrupiąca.
Podałem z sosem z zielonym pieprzem.
Gotową masą napełniłem nasmarowaną olejem żaroodporną formę do zapiekania. Piekłem 45 minut w temperaturze 160 stopni C. Powierzchnia kugla powinna być brązowa chrupiąca.
Podałem z sosem z zielonym pieprzem.
źródło: http://smaker.pl/przepis-kugiel-ziemniaczany,120348,obserwator.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz