Składniki
- 5 łyżek zielonej herbaty
- 1 litr wódki (możemy użyć także japońskiej Shōchū)
- 150 g cukru
- 180 ml wody
Przygotowanie
Liście zielonej herbaty przekładamy do słoja lub dużej butelki, zalewamy je wódką i odstawiamy na 3 dni. Codziennie mieszamy zawartość kilkukrotnie.
Po tym czasie cukier dodajemy do wody i gotujemy go do momentu jego całkowitego rozpuszczenia. Powstały syrop studzimy.
Wódkę filtrujemy przez sito i dokładnie mieszamy z wystudzonym syropem cukrowym. Następnie całość filtrujemy przez gazę, przelewamy do buteleczek i odstawiamy na około 3 miesiące w ciemne i chłodne miejsce.
Gotowa nalewka świetnie smakuje z listkami mięty i plastrem limonki.
Możemy ją też dodać do lekko ostudzonej herbaty i stosować jako napój rozgrzewający.
Możemy ją też dodać do lekko ostudzonej herbaty i stosować jako napój rozgrzewający.
źródło: http://smaker.pl/przepis-nalewka-z-zielonej-herbaty,120371,futka.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz