Składniki
- pierś z kurczaka
- 300 g szpinaku baby
- 1 cebula biała
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany
- gałka muszkatołowa
- ostra papryka mielona
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- plaster masła
- + ryż jaśminowy
Przygotowanie
Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy na kawałki, skrapiamy oliwą z oliwek i oprószamy solą, pierzem i ostrą papryką. Kawałki kurczaka smażymy na patelni, lekko je rumieniąc.
Na drugiej patelni szklimy na maśle pokrojoną cebulkę, a następnie dodajemy szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Szpinak dusimy do lekkiego odparowania wody, a następnie dodajemy do niego kawałki kurczaka, śmietanę, doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem i dusimy wszystko jeszcze przez około 2 minuty.
Gotowe kawałki kurczaka ze szpinakiem podajemy z ryżem jaśminowym.
Na drugiej patelni szklimy na maśle pokrojoną cebulkę, a następnie dodajemy szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Szpinak dusimy do lekkiego odparowania wody, a następnie dodajemy do niego kawałki kurczaka, śmietanę, doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem i dusimy wszystko jeszcze przez około 2 minuty.
Gotowe kawałki kurczaka ze szpinakiem podajemy z ryżem jaśminowym.
źródło: http://smaker.pl/przepis-kurczak-z-ryzem-jasminowym-i-szpinakiem,120490,futka.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz