Składniki
- masa serowa:
- 1 kg sera twarogowego (u mnie Hanusi z Mlekovity)
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (bez 50 ml) 400 ml gęstego mleczka kokosowego (górna jego część)
- puszka ananasa (560 g)
- 5 jaj
- 2 żółtka
- 2 łyżki likieru kokosowego lub innego alkoholu (opcjonalnie)
- 250 g serka mascarpone
- 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- składniki na formę o średnicy 28 cm
- spód pod sernik:
- 250 g herbatników
- 70 g wiórków kokosowych
- 100 g masła
- polewa na sernik:
- 100 ml śmietany 30% lub 36%
- 50 ml słodzonego mleka skondensowanego
Przygotowanie
Herbatniki rozdrobnić w blenderze, dodać roztopione masło i wiórki kokosowe. Powstałą dość sypką masą wyłożyć i wyrównać łyżką dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Do sera dodać serek mascarpone, mleko skondensowane i mąkę ziemniaczaną, wszystko delikatnie zmiksować, dodając stopniowo po jednym jajku i żółtku.
Następnie dodać rozdrobnione blenderem ananasy (bez syropu), mleczko kokosowe (tylko gęstą jego część) oraz ewentualnie likier kokosowy, wszystko delikatnie zmiksować.
Następnie dodać rozdrobnione blenderem ananasy (bez syropu), mleczko kokosowe (tylko gęstą jego część) oraz ewentualnie likier kokosowy, wszystko delikatnie zmiksować.
Masę serową (jest dość rzadka) wylewać powoli chochlą na spód z ciasteczek. Masy jest bardzo dużo, więc piec w formie o średnicy co najmniej 28 cm inaczej się nie zmieści. Sernik podczas pieczenia zbytnio nie zwiększa swojej objętości.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec jeszcze 100 minut. Po upływie tego czasu sernik posmarować wymieszaną z podanych składników polewą i piec jeszcze około 15 - 20 minut.
Sernik lekko wystudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, następnie wyjąć i całkowicie wystudzony wstawić do zastygnięcia do lodówki. Taki sernik najlepiej podawać dopiero na drugi dzień, dobrze schłodzony.
źródło: http://smaker.pl/przepis-sernik-pina-colada,120462,nemezja.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz