czwartek, 9 lutego 2017

Sernik Pina Colada

Desery

Składniki

  • masa serowa:
  • 1 kg sera twarogowego (u mnie Hanusi z Mlekovity)
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (bez 50 ml) 400 ml gęstego mleczka kokosowego (górna jego część)
  • puszka ananasa (560 g)
  • 5 jaj
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki likieru kokosowego lub innego alkoholu (opcjonalnie)
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • składniki na formę o średnicy 28 cm
  • spód pod sernik:
  • 250 g herbatników
  • 70 g wiórków kokosowych
  • 100 g masła
  • polewa na sernik:
  • 100 ml śmietany 30% lub 36%
  • 50 ml słodzonego mleka skondensowanego

Przygotowanie

 
Herbatniki rozdrobnić w blenderze, dodać roztopione masło i wiórki kokosowe. Powstałą dość sypką masą wyłożyć i wyrównać łyżką dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Do sera dodać serek mascarpone, mleko skondensowane i mąkę ziemniaczaną, wszystko delikatnie zmiksować, dodając stopniowo po jednym jajku i żółtku.
Następnie dodać rozdrobnione blenderem ananasy (bez syropu), mleczko kokosowe (tylko gęstą jego część) oraz ewentualnie likier kokosowy, wszystko delikatnie zmiksować.
Masę serową (jest dość rzadka) wylewać powoli chochlą na spód z ciasteczek. Masy jest bardzo dużo, więc piec w formie o średnicy co najmniej 28 cm inaczej się nie zmieści. Sernik podczas pieczenia zbytnio nie zwiększa swojej objętości.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec jeszcze 100 minut. Po upływie tego czasu sernik posmarować wymieszaną z podanych składników polewą i piec jeszcze około 15 - 20 minut.
Sernik lekko wystudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, następnie wyjąć i całkowicie wystudzony wstawić do zastygnięcia do lodówki. Taki sernik najlepiej podawać dopiero na drugi dzień, dobrze schłodzony.
 
źródło: http://smaker.pl/przepis-sernik-pina-colada,120462,nemezja.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz